Friidrettsstevner er for mange litt ukjent og da har man kanskje noen spørsmål – under finner dere en del spørsmål og svar for å hjelpe dere et stykke på vei. Vi har prøvd å dekke det meste, men det finnes helt sikkert ubesvarte spørsmål.
Vi håper å se så mange som mulig av dere på et eller flere stevner, husk: Stevner er gøy..
Hva er et friidrettsstevne?
– Et friidrettsstevne er en konkurranse i flere ulike øvelser, som deltager deltar man i en eller flere øvelser. På en måte er et friidrettsstevne friidrettens svar på en fotball- eller håndballkamp 🙂
Hvor ofte er det stevner og hvor arrangeres de?
– Lokalt arrangeres det stevner store deler av året. På vintersesongen er det innendørs, mens det i sommersesongen foregår utendørs. Stevnene arrangeres primært på friidrettsbaner tilsvarende Oasen banen.
Hvordan melder man seg på et stevne?
– Påmelding til stevner gjøres via minidrett.no, en liten guide finnes her.
Koster det noe å delta på stevner, og hvem betaler eventuelt dette?
– Ja, det betales en deltakeravgift pr øvelse man deltar i, denne avgiften varierer fra stevne til stevne. Deltakeravgiften dekkes av utøveren selv. Fyllingen IL Friidrett vil fakturere deltagere for deltageravgift et par ganger pr sesong.
Hvilke øvelser bør man meldes på i?
– Dette avgjør du helt selv. Rekrutter deltar ofte ihvertfall i et løp (40m eller 60m) og et hopp (lengde).
Hva er en rekrutt?
– Rekrutt er klassen man deltar i til og med fylte 9 år – En rekrutt er altså et barn som er under 10 år.
Hvilke klasse skal man meldes på i?
– Man deltar i den klassen som representerer det antall år man fyller eller har fylt det kalenderåret. Selv om man for eksempel fyller 11 år så sent som 25. desember så deltar man i 11 års klassen hele det aktuelle året.
Hva bør man ha med seg på et stevne?
– Først og fremst bør man ha med seg godt med klær, plutselig regner det eller er kaldt. Som forelder anbefales det også at du har med et sitteunderlag. Matpakke og drikke er også greit å ha, kanskje blir dagen lang – Hvis man skal delta i flere øvelser så er det kanskje mer enn en time imellom dem. Småpenger er nærmest obligatorisk, for før eller siden får noen en trang til å kjøpe, brus, pløse, kake eller noen annet fra kiosken. Søsken, foreldre, besteforeldre eller andre som kan ha glede av å se på deltagerne – et stevne er ekstra gøy hvis det er mange på tribunen, det er stas 🙂
Utover det så bør du jo selvsagt ha med deg treningstøy (både til konkurranse og oppvarming), joggesko og eventuelt piggsko. Har du klubbtøy så er det kjekt hvis du har dette på deg.
Hva er egentlig piggsko og hva brukes de til?
– En piggsko er en sko med metallpigger under deler av skoen, disse piggene er her for å bedre utøverens feste på banen. Det finnes forskjellige typer piggsko, noen for løp og noen for hopp, men det finnes også sko som passer til det meste. Piggsko kan prøves og kjøpes på MX sport i Laguneparken.
Må vi bruke piggsko?
-Piggsko brukes som oftest i konkurranse, på trening og oppvarming bruker man som oftest vanlige joggesko. Du bestemmer selv om du vil bruke piggsko, men det anbefales å teste det ut før man er 11 år og fra og med du er 11 år så anbefales det at du løper og hopper med piggsko.
Når begynner de forskjellige øvelsene?
– Dette finner du i tidsskjemaet som du som oftest finner på arrangørens hjemmeside et par dager før stevnet.
Når møter man opp på et stevne?
– Ofte er det avkryssing ca en time før øvelsen starter, så det anbefales å møte en time før første øvelse det skal deltas i.
Hva er avkryssing?
– Avkryssing er måten man informerer arrangøren om at man har møtt opp og skal delta i den påmeldte øvelsen. Dette foregår rett og slett ved at man krysser av på en liste for hver av øvelsene man skal delta i. Avkryssingslistene finner man som oftest i nærheten av klubbhuset.
Hva gjør man når man ankommer stevnet?
– Først og fremst kan du krysse deg av på avkryssingen. Etter dette kan du se om du finner noen fra Fyllingen IL Friidrett på arenaen – sett deg gjerne med dem. Finner du ingen fra klubben, så får du bare finne deg en plass og satse på at det kommer noen fra klubben senere og setter seg med deg 🙂
Hvor finner jeg startnummeret mitt?
– Ofte vil en representant fra klubben ha plukket opp startnumrene og dele disse ut etterhvert som deltageren ankommer. Er det ikke en representant fra klubben på stevnet så finnes startnummeret i en «klubb-pose» – dette er en pose med påskriften «Fyllingen Friidrett» som inneholder startnummer, sikkerhetsnåler og tidsskjema som finnes i nærheten av klubbhuset.
Må man varme opp og hvor gjør man eventuelt det?
– Ja, man bør varme opp og gjerne samme med noen andre, da er det ekstra gøy. Hvis det er representanter fra klubben på stevnet så vil vi hjelpe til med oppvarming. Oppvarming gjør du der du ønsker egentlig, bare pass på at du ikke går i veien for de øvelsene som pågår.
Hva er opprop og hvordan forholder man seg til det?
– Opprop foregår der hvor øvelsen skal gjennomføres ( for eksempel ved lengdegropen for lenge) og gjerne ca 10-15 minutter før øvelsen starter. Ved opprop leses utøverne opp i den rekkefølgen de skal starte og man må svare ved opprop for å informere om at man er der. Oppvarmingen bør være ferdig før opprop.
Hva er et heat?
– I løpsøvelser deles man ofte inn i heat (grupper/puljer) slik at ikke så mange skal løpe samtidig.
Må vi starte med startblokk?
– De yngste utøverne starter som oftest stående, men enkelte har øvd på startblokk og velger derfor å bruke dette – ditt valg. Fra og med 13 års klassen så må du bruke startblokk på løp som er 400m eller kortere.
Hvordan starter en løpsøvelse?
– Det er startdommeren som starter en løpsøvelse og et løp startes ved at det skytes med en pistol. Først blåser startdommeren i en fløyte og sier «GJØR KLAR» – da tar du av deg oppvarmingstøy og stiller deg bak startstreken eller startblokken. Så sier startdommeren «INTA PLASSENE» – da går du fram til startstreken eller ned i startblokken. Så sier startdommeren «KLAR» – da bøyer du deg litt framover eller løfter deg opp i blokken. Det neste som skjer er at startdommeren skyter – da løper du så fort du kan til mål, husk å ikke se deg til siden og husk å løp forbi målstreken for du slapper av.
Er det premier på stevner?
– Utøvere til og med 10 år får stort sett alltid deltagerpremie, dette vil si en medalje eller en liten pokal pr stevne. Fra og med 11 år er det 1/3 dels premiering, det vil si at en tredjedel av deltagerne blir belønnet med premie.
Hva er pers egentlig?
– Pers er en forkortelse for «personlig rekord» og det er denne du konkurrerer mot – det er en herlig følelse å slå sin egen personlige rekord 🙂
Hvordan foregår de forskjellige øvelsene?
– Det enkleste og beste svaret på det får du egentlig ved å se på friidrettsforbundets Friidrett for publikum (en introduksjon i friidrettens mangfold).
Er stevner veldig alvorlig?
– Nei, på ingen måte – stevner er gøy. På stevner får man testet ut det man på treningene har øvd på og samtidig har det skikkelig gøy med lagkamerater.
Er ikke stevner litt skummelt?
– Første gang kan det kanskje virke litt skummelt for noen og enkelte blir litt «tatt av alvoret» når startskuddet går – da er det bare viktig at vi som representanter, foreldre eller tilskuere støtter, roser og trøster utøverne.
Hva hvis jeg lurer på noen på stevnet, hvem spør jeg?
– Trenerne vil delta på stevnene og hjelpe til med oppvarming, ved start, gi tips i hopp og kast osv. Finner du ikke en trener så spør du bare en den nærmeste personen du ser, i friidrett hjelper vi hverandre alle sammen uavhengig av klubbtilhørighet.
Jeg lurer på noe som ikke er besvart over, hva gjør jeg?
– Send oss gjerne dit spørsmål på e-post til kontakt@fyllingenfriidrett.com så besvarer vi så kjapt og bra som vi kan 😉